Search for:

Wat is glijmiddel?

Wat is glijmiddel? Glijmiddel wordt gebruikt om de wrijving tijdens seks te verminderen, wat seks comfortabeler en plezieriger maakt. Het kan gebruikt worden bij alle vormen van seks, zoals vaginale seks, anale seks, orale seks en masturberen. Glijmiddel is te onderscheiden in drie grove categorieën: glijmiddel op waterbasis, siliconenbasis en oliebasis. Iedere categorie heeft andere eigenschappen. Hierover is verderop in dit artikel meer te lezen.

Hoe werkt glijmiddel?

Glijmiddel wordt vaak tijdens de seks gebruikt, maar het is een vrijwel onbesproken onderwerp. Hoe werkt glijmiddel nu precies?

De gel versoepelt de wrijving die bij de penetratie ontstaat, bij bijvoorbeeld vaginale of anale seks. Door wrijving van huid op huid kan het gaan schuren of kan de huid gaan irriteren, zeker bij geslachtsdelen is dit het geval, waar de huid vaak al gevoeliger is. Bij veel vrouwen wordt er natuurlijk glijmiddel aangemaakt door de vagina, ook wel vaginaal vocht genoemd. Soms is dit echter niet genoeg om de seks comfortabel genoeg te laten zijn of het kan zelfs pijnlijk worden. Vaginale droogheid kan door veel verschillende factoren ontstaan, zoals te weinig slaap, stress, of door hormonen. Glijmiddel is een soort vloeibare gel, waardoor de wrijving wordt verminderd en de seks comfortabeler is. Hierdoor wordt het plezier en genot dat tijdens de seks ervaren wordt bovendien een stuk beter.

Het wordt niet alleen gebruikt als de seks moeizaam gaat. Sterker nog, glijmiddel wordt zelfs meer gebruikt door mensen die de genot- en plezierverhogende werking van het middel erg fijn vinden tijdens seks. Uit onderzoek is uitgewezen dat koppels die glijdend middel gebruiken, ervaren dat zij betere seks hebben. Het maakt seks plezieriger en je probeert er meer nieuwe dingen door uit. Deze seksaccessoire is bovendien veiliger, omdat het de wrijving van het condoom verminderd. Hierdoor blijft het condoom beter intact en is de seks dus veiliger.

[infobox title=’Beste glijmiddel’]Benieuwd naar het beste merk? Bekijk hier onze test en vergelijk de beste soorten![/infobox]

Wat is glijmiddel op waterbasis

Wat is glijmiddel op waterbasis? Waterbasis is in vergelijking met de andere soorten over het algemeen het meest gebruiksvriendelijk en het meest natuurlijk. Glijmiddel op waterbasis kan geen schade aanbrengen aan latex producten, zoals latex condooms en latex seksspeeltjes en zijn dus veilig te gebruiken in combinatie met condooms.

Belangrijker nog, het is zelfs veiliger. Het vermindert namelijk de wrijving, waardoor het condoom beter intact blijft. Zeker bij dunne condooms is het belangrijk om glijmiddel te gebruiken, deze kunnen namelijk sneller kapot gaan. Een dunne condoom verbetert wel het gevoel van de man, waardoor deze condooms als fijner ervaren kunnen worden. Met het gebruik van glijdend middel naast een condoom, is de seks dus extra safe en ervaar je nog meer genot.

Op water gebaseerde middelen irriteren de huid in de meeste gevallen niet, zijn gebruiksvriendelijk, makkelijk te gebruiken en tevens makkelijk schoon te maken. Een aantal merken bevatten echter glycerine. Dit ingrediënt kan een infectie veroorzaken bij vrouwen die gevoelig zijn voor glycerine. Als je de waterbasis variant koopt, is het dus belangrijk om te kijken of er glycerine in zit. Als dat het geval is, laat dit glijmiddel liever staan en kies voor een ander merk.

De variant op waterbasis droogt relatief snel op, waardoor de gel meerde malen aangebracht moet worden tijdens de seks. Een beetje water is ook voldoende, zo maak je het opgedroogde glijmiddel weer nat waardoor het beter glijd.

Wat is glijmiddel op siliconenbasis

Deze soort is meestal wat dunner. Glijmiddel op siliconenbasis vormt als het ware een laagje op je huid en droogt niet op. Hierdoor glijd het nog gemakkelijker dan de andere soorten en droogt het niet op. Je hoeft dit middel dus maar een keer te gebruiken tijdens de seks en dat is genoeg. Hierdoor is het echter wel lastiger om de gel van het lichaam af te wassen. Hiervoor is vaak zeep benodigd, omdat water alleen niet genoeg is. Ook laten de siliconen vlekken achter inde lakens.

Siliconen kunnen gebruikt worden in water, zonder dat dit glijmiddel eraf gaat. Hierdoor kan je de variant op siliconenbasis ook gebruiken onder de douche of in het zwembad. Net zoals bij waterbasis, kan de siliconen soort veilig gebruikt worden in combinatie met latex condooms. Het is echter niet aan te raden om deze gel in combinatie met latex speeltjes te gebruiken, siliconen hebben namelijk een agressieve werking op latex seksspeeltjes en brengen schade toe aan de speeltjes.

Wat is glijmiddel op oliebasis

Oliën worden niet aangeraden om als glijmiddel te gebruiken, omdat latex hierdoor afgebroken worden. Bijna alle condooms zijn van latex gemaakt. Bij het gebruik van olie in combinatie met een latex condoom, wordt het condoom dus langzaam aan afgebroken, waardoor de seks onveilig wordt, terwijl een condoom juist gebruikt wordt voor veiligheid.

Daarnaast vormt olie een dichte laag op de vagina, waardoor poriën van de huid verstopt raken. Dit kan leiden tot irritatie en soms ook infectie.

Olie is daarentegen wel goed te gebruiken bij het masturberen voor mannen, om het schurende gevoel tijdens het masturberen te voorkomen of om simpelweg iets nieuws te proberen.

Nieuwsgierig geworden nu je antwoorden hebt op de vragen wat is glijmiddel en hoe werkt glijmiddel? Lees ook hoe je het juiste glijmiddel kiest dat bij jouw huidtype past, of bekijk hier onze aanbeveling van het beste glijmiddel.

Auteur

Hi, mijn naam is Nicolette! Ik ben toy tester en hou van een beetje pittigheid in de slaapkamer. Mijn doel met Veilig Genieten is om jouw seksleven ook lekker pittig te maken... maar we houden het veilig ;)