Search for:

Ken je dat? Ben je net helemaal ‘in the mood’, sta je droog… Niet iets om je voor te schamen, want het overkomt iedereen wel eens. De bevochtiging van de vagina heeft onder andere te maken met je menstruatiecyclus. Vlak voor de eisprong maken de slijmvliezen overuren, maar net daarna neemt de productie van slijm snel af, waardoor de vagina net voor de menstruatie wat droog aan kan voelen. En daar wordt seks niet prettiger van. Het kan zelfs als pijnlijk worden ervaren. Gelukkig is daar een oplossing voor: glijmiddel. Het maakt de geslachtsgemeenschap prettiger als er sprake is van onvoldoende afscheiding bij de vrouw en/of onvoldoende voorvocht bij de man. Het vergemakkelijkt de geslachtsgemeenschap. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van olijfolie als glijmiddel.

Verschillende soorten glijmiddel

Glijmiddel vergemakkelijkt de geslachtsgemeenschap en kan de seks een extra boost geven. Er zijn verschillende soorten te gebruiken, zoals op waterbasis (die helaas snel opgenomen worden en dus steeds opnieuw aangebracht moeten worden), op siliconenbasis (die wat duurder in de aanschaf zijn), op organische basis (waarbij organische glucose als bindmiddel wordt gebruikt) en op oliebasis. Ja, je kunt dus overwegen om de fles olijfolie waar je net je aardappeltjes in hebt staan bakken ’s avonds in de slaapkamer als glijmiddel te gebruiken. Maar is het veilig om te gebruiken als glijmiddel? Wat zijn de nadelen ervan? In dit artikel bespreken we het gebruik van olijfolie als glijmiddel.

Olijfolie: glijmiddel dat altijd in huis is

Olijfolie wordt al heel lang als glijdend middel bij de seks gebruikt. Vroeger waren er geen andere middelen te koop, dus zochten mensen zelf in hun (keuken)kastjes of ze een geschikt middel konden vinden dat dienst kon doen als glijmiddel. Naast olijfolie werd (en wordt nog steeds) ook wel eens boter of pindaolie gebruikt. Het voordeel van deze oliën is natuurlijk dat iedereen het in huis heeft. Je hoeft er niet voor naar de winkel en als de seks zich (plotseling) aandient, heb je direct glijmiddel bij de hand. Op zich werkt olijfolie als glijmiddel prima, want het glijdt… Maar het heeft helaas ook veel (serieuze) nadelen. Hieronder worden de belangrijkste nadelen beschreven.

Infectiegevaar en vlekken

Een van de belangrijkste nadelen van het gebruik van olijfolie als glijmiddel is dat olijfolie de poriën van de vagina kan verstoppen, waardoor bij de vrouw irritaties en een branderig gevoel in de vagina kan ontstaan. Daarnaast is olijfolie niet hygiënisch: het bevat allerlei bacteriën. Deze bacteriën kunnen serieuze infecties veroorzaken, waar je als vrouw behoorlijk veel last van kunt hebben. En olijfolie laat helaas ook vlekken achter in bijvoorbeeld slipjes en op beddengoed. Deze vlekken zijn hardnekkig en zijn zeer lastig uitwasbaar. Daarnaast vinden veel mensen olijfolie stinken.

Beschadiging van het condoom

Van groot belang om je bij het gebruik van olijfolie als glijmiddel bewust van te zijn is het feit dat het condooms kan aantasten en beschadigen. Er kunnen kleine scheurtjes in het condoom ontstaan, waardoor het condoom niet meer veilig is en dus onbetrouwbaar wordt. Dit nadeel geldt voor zowel geslachtsgemeenschap tussen mannen en vrouwen als tussen mannen. Olijfolie als glijmiddel wordt vanwege deze nadelen afgeraden voor gebruik bij geslachtsgemeenschap. Het kan echter wel gebruikt worden als massageolie voor andere delen van het lichaam en voor masturbatie bij de man. Dus zeker niet weggooien. Maar zorg voor een passend alternatief voor gebruik tijdens de geslachtsgemeenschap. Een glijmiddel zonder de nadelige bijwerkingen van oliën vergroot natuurlijk het plezier in waar het allemaal om draait in dit verhaal: de seks.

Alternatieven

Olieën zijn eigenlijk niet geschikt voor in bed, en daarom raden we je aan om echt glijmiddel te gebruiken. Er zijn tegenwoordig veel goedkope opties op de markt beschikbaar, je hebt glijmiddel al vanaf € 1 euro.

Bekijk hier de goedkoopste glijmiddelen. Ook hebben wij een test gedaan naar het beste glijmiddel dat in 2019 in Nederland te verkrijgen is. Die test is hier te vinden.

Auteur

Hi, mijn naam is Nicolette! Ik ben toy tester en hou van een beetje pittigheid in de slaapkamer. Mijn doel met Veilig Genieten is om jouw seksleven ook lekker pittig te maken... maar we houden het veilig ;)