Search for:

Er zijn ontzettend veel verschillende glijmiddelen op de markt. Er zijn gels op waterbasis, siliconenbasis, oliebasis en verkrijgbaar in allerlei varianten. Maar is er ook nog iets anders dan glijmiddel, om de seks gemakkelijker en fijner te maken? Olie als glijmiddel gebruiken is één van de alternatieven. Er zijn speciale oliën voor seks, maar ook oliën zoals babyolie, bodylotion of zonnebloemolie worden regelmatig gebruikt bij de seks. Dat is alleen niet altijd even verstandig. Wat zijn de voor- en nadelen van olie als glijmiddel en kan je het gebruiken in combinatie met condooms?

Veel stellen gebruiken een glijmiddel bij de seks omdat de vagina tijdens de seks soms onvoldoende vochtig wordt en dit kan pijn bij het vrijen veroorzaken. Bij anale seks zijn glijdende gels altijd aan te raden omdat de anus veel minder vocht produceert bij seksuele opwinding, penetratie kan dan pijnlijk zijn of kleine wondjes veroorzaken.

Is glijmiddel op oliebasis veilig?

Olie als glijmiddel gebruiken is in principe veilig. Dat wil zeggen dat er geen stoffen in zitten die de huid aantasten. Het kan wel zijn dat je een allergische reactie krijgt bij het gebruik van olie als glijmiddel. Daarnaast zijn er meestal geurstoffen toegevoegd om oliën lekker te laten ruiken, deze geurstoffen. Het komt vaak voor dat men niet goed reageert op dergelijke toegevoegde geurstoffen.

Ook is de huid van de vagina en rond de anus erg gevoelig voor infecties, het gebruik van glijmiddel op oliebasis kan dus mogelijk een infectie veroorzaken. Een infectie is vrijwel nooit gevaarlijk, het is slechts een tijdelijk symptoom dat na verloop van tijd weer verdwijnt. Het nadeel is dat een infectie alles behalve prettig is, zeker op de intieme plekken.

Glijmiddel op oliebasis in combinatie met latex condooms

Vrijwel alle condooms zijn gemaakt van latex. Latex levert voor de meeste mensen namelijk geen huidirritaties op en is zeer veilig en betrouwbaar. Een glijmiddel op oliebasis is echter niet geschikt om te gebruiken in combinatie met latex condooms. De olie kan de latex namelijk aantasten en het condoom kan daardoor zelfs gedeeltelijk oplossen. Hierdoor verdwijnt vanzelfsprekend de bescherming tegen zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daarom wordt het gebruik van glijmiddel op oliebasis door seksuologen sterk afgeraden bij gebruik in combinatie met condooms.

Zijn er meer nadelen aan olie als glijmiddel?

Behalve dat een glijmiddel op oliebasis een latex condoom aantast is er nog een nadeel, het laat zich namelijk erg lastig verwijderen. De olie kan vlekken veroorzaken in je beddengoed of je kleding. Daarnaast is het soms erg lastig om de olie na het vrijen van het lichaam af te krijgen, daar moet soms flink wat water en zeep aan te pas komen. Mede daarom is olie als glijmiddel niet erg populair en wordt het door sommige webshops die glijmiddelen verkopen ook niet in het assortiment opgenomen.

Is het gebruik van glijmiddel altijd nodig?

Glijmiddel wordt altijd aangeraden om de seks fijner en plezieriger te maken. Bij anale seks wordt zeker aangeraden omdat de anus tijdens het vrijen nauwelijks vochtig wordt in tegenstelling tot de vagina. Om te voorkomen dat je tijdens penetratie of het gebruik van een speeltje pijnlijke haarscheurtjes in de anus oploopt kun je het beste een beetje glijmiddel gebruiken. Je kunt ook de eikel of de top van het speeltje met wat glijmiddel insmeren zodat de penetratie op zich gemakkelijk verloopt en daardoor minder pijnlijk is. Dit kan het vrijen een stuk aangenamer maken. Ook als het gebruik van olie of ander glijdend middel niet noodzakelijk is, wordt glijmiddel wel aangeraden om altijd te gebruiken. Het zal de seks namelijk ongetwijfeld beter en fijner maken!

Waar kan ik glijmiddel kopen?

Benieuwd naar welke glijmiddelen je het beste kunt gebruiken, en welke wij aanraden? Bekijk hier onze selectie van beste glijmiddelen.

Glijmiddel op oliebasis kun je kopen bij drogisterijen of in de grotere warenhuizen. Ook seksshops verkopen het meestal wel. De meest discrete manier om te shoppen als je op zoek bent naar olie als glijmiddel is natuurlijk het internet. In diverse winkels voor erotische artikelen kun je het bestellen, een voorbeeld is desexshop.nl, een betrouwbare, goedkope en discrete webshop. Veel mensen geven de voorkeur aan online shoppen vanwege de discretie.

[button style=’red’ url=’http://www.desexshop.nl/erotiek/?tt=1110_12_256961_glijmiddel&r=https%3A%2F%2Fwww.desexshop.nl%2Fdrogist%2Fglijmiddelen’ target=’_blank’ icon=’iconic-right’]Shop glijmiddel op desexshop.nl[/button]

Auteur

Hi, mijn naam is Nicolette! Ik ben toy tester en hou van een beetje pittigheid in de slaapkamer. Mijn doel met Veilig Genieten is om jouw seksleven ook lekker pittig te maken... maar we houden het veilig ;)