Search for:

Zoals op alle verbruiksartikelen die voor consumenten worden gemaakt staat ook op een tube glijmiddel een uiterste houdbaarheidsdatum. Deze datum is de datum tot wanneer de fabrikant garandeert dat een product gegeten of gebruikt kan worden. Het wil niet zeggen dat je een product dat over de datum is per definitie meteen moet weggooien. Een pak melk dat een week over de datum is, is een heel ander verhaal dan een tube glijmiddel over de datum, ook al is dit al wat langer dan een week.

Houdbaarheid glijmiddel

Op een tube glijmiddel staat over het algemeen dat deze tot drie maanden na opening houdbaar is. Dit is wat de fabrikant garandeert. Als het de tube bij voorbeeld een paar weken na opening al niet meer bruikbaar zou zijn dan zou je hiermee terug kunnen gaan naar de winkel want dan voldoet het product niet aan wat je ervan zou mogen verwachten. Maar over het algemeen zal het product wel langer goed blijven dan deze drie maanden. Zoals voor veel producten voor persoonlijke verzorging geldt, geldt ook voor glijmiddel dat het niet meteen bedorven is wanneer het over de datum is. De houdbaarheid hangt ook nog af van een paar andere factoren.

Sluit de tube na gebruik altijd goed af

De houdbaarheid van glijmiddel is te verlengen door de tube na gebruik altijd goed af te sluiten. Net als tubes zalf of tandpasta geldt ook voor glijmiddel dat het langer goed blijft in een goed gesloten tube. Dit voorkomt dat er bacteriën inkomen die het product in een tube sneller doen bederven. De meeste glijmiddelen zijn op basis van water en drogen dus uit als je de verpakking niet goed sluit. Daarnaast is het raadzaam om de flacon op een droge en niet te warme plaats te bewaren. Het nachtkastje is meestal een geschikte plaats om het glijmiddel te bewaren.

Glijmiddel over de datum gebruiken

Over het algemeen zal je van het gebruik van glijmiddel over de datum geen nadelige gevolgen ondervinden. Wel is het verstandig om de flacon weg te gooien als het al geopend is en de houdbaarheidsdatum al een geruime tijd verstreken is. Het zal dan door uitdroging misschien niet meer goed werken en dan is het voor jullie beiden prettiger om eens een nieuwe tube te kopen. Ook als de gel er anders uitziet dan voorheen kan het zijn dat het bedorven is. Om een infectie te voorkomen is het beter om de gel niet meer te gebruiken en de flacon weg te gooien. De houdbaarheid is namelijk niet oneindig, ondanks dat het meestal nog wel even goed te houden is na de datum die op de verpakking staat vermeld.

Verschillende soorten glijmiddel

In winkels en online zijn verschillende soorten glijmiddel te koop. De twee belangrijkste soorten zijn die op waterbasis en op siliconenbasis. Deze laatste is wat duurder en werkt ook wat langer dan gels op waterbasis. Op de verpakking van beide soorten staat vermeld wat de minimale houdbaarheid is. De houdbaarheid van de verschillende varianten is over het algemeen ongeveer even lang. Je kunt bij het gebruik zelf beoordelen of het glijmiddel over de datum is, of dat het nog geschikt is om te gebruiken. Direct weggooien zodra de houdbaarheid is verstreken is vaak zeker niet nodig. Bekijk hier de goedkoopste glijmiddelen. Ook hebben wij een test gedaan naar het beste glijmiddel dat in 2019 in Nederland te verkrijgen is. Die test is hier te vinden.

Auteur

Hi, mijn naam is Nicolette! Ik ben toy tester en hou van een beetje pittigheid in de slaapkamer. Mijn doel met Veilig Genieten is om jouw seksleven ook lekker pittig te maken... maar we houden het veilig ;)