Search for:

Om het beste glijmiddel te selecteren, hebben we glijmiddelen geselecteerd uit de twee populairste categorieën: waterbasis en siliconen. Dit zijn ook de twee soorten die het meest veelzijdig zijn in het gebruik. Alle middelen met sensatie verhogende ingrediënten zijn vervolgens uitgesloten uit de selectie, omdat dit soort ingrediënten gevoelige huid kan irriteren.

Voor het beste glijmiddel zochten we naar een veelzijdige gel dat gebruikt kan worden voor zowel vaginale en anale sex, masturberen én die gebruikt kan worden met condooms en seksspeeltjes. Daarnaast speelt de prijs een kleine rol in de selectie van het beste glijmiddel, hiervoor is er gekeken naar de prijs en prijs per 10 ml om een goede vergelijking te kunnen maken.

Een aantal merken van glijmiddel promoten hun seksaccessoire specifiek naar of mannen of vrouwen. De inhoud van de flacons zijn echter exact hetzelfde, deze factor is dus niet meegenomen in de test. Sommige merken promoten zelfs twee soorten van exact hetzelfde glijmiddel, een naar de man en een naar de vrouw, en hangen er een verschillend prijskaartje aan.

Tot slot zijn online beoordelingen meegenomen voor glijmiddelen die 100+ beoordelingen hebben ontvangen. Dit resulteerde in een grote lijst om uit te kiezen, omdat er ontzettend veel verschillende soorten merken op de markt zijn. Diverse merken zijn vervolgens geëlimineerd, op basis van de ingrediënten van het product.

Durex Sensitive

Onze keuze: Het beste glijmiddel op waterbasis

 • Lichte en zachte gel op waterbasis

 • Ongekend fijn gevoel

 • Kleurloos, vlekkeloos, eetbaar en niet vet

Swiss Navy Silicone

Onze keuze: Het beste glijmiddel op silliconenbasis

 • Combinatie van gladheid, uithoudingsvermogen

 • Neutrale geur en smaak

 • Discrete verpakking

Voor massage én seks

 • Speciaal als massage glijmiddel

 • Gaat goed samen met alle speeltjes

 • Zuinig in gebruik

Pjur Basic Glijmiddel Op Waterbasis

 • Super glad en droogt niet snel op

 • Natuurlijk gevoel

 • Goede prijs

Een van het minst plakkende glijmiddel

 • Soepelheid en extreme gladheid

 • Natuurlijk product

 • Makkelijk met schoonmaken

Top 5 beste glijmiddel in Nederland

De 5 beste glijmiddelen in deze zorgvuldig samengestelde lijst, zijn allemaal veelzijdig, goed beoordeeld door gebruikers, bevatten geen agressieve ingrediënten, irriteren niet en veroorzaken geen infecties. Na het selecteren van 5 producten die in aanmerking komen voor het beste glijmiddel, zijn deze gerangschikt op basis van de beste textuur, gladheid, geur, smaak en minst plakkerig. Doe er je voordeel mee, met het beste glijmiddel!

Beste glijmiddel: Durex Play Sensitive

Onze keuze: Het beste glijmiddel op waterbasis

Beste glijmiddel: Durex Play Sensitive

Het wereldwijde nr. 1 condoommerk heeft ook een erg goed glijmiddel ontwikkeld, Durex Play Sensitive. Deze lichte en zachte gel op waterbasis is plezierverhogend en is niet plakkerig. Play Sensitive bevat geen aggresieve ingrediënten, waardoor je geen irritaties of infecties zal krijgen bij het gebruik van dit glijmiddel.

Van alle glijmiddelen op waterbasis, is Durex Play Sensitive een van de populairste in Nederland. Play Sensitive staat bekend om een ongekend fijn gevoel door zijn speciale extra zachte formule. Door de zachte formule is deze keuze bovendien perfect voor mensen met een gevoelige huid. Durex Play Sensitive heeft een uniek design, wat het gebruik handig en makkelijk maakt. Het pompflesje maakt het makkelijk om dit glijmiddel te gebruiken en is bovendien erg hygiënisch. Na gebruik kan het pompje afgedekt worden met een dop. Durex Play Sensitive droogt niet snel op in vergelijking met andere merken op waterbasis, waardoor deze flacon vrij lang meegaat.

Dit glijmiddel op waterbasis is kleurloos, vlekkeloos, eetbaar en niet vet. Omdat het op waterbasis is, kan dit glijmiddel gebruikt worden in combinatie met alle soorten condooms.

Swiss Navy Silicone

Onze keuze: Het beste glijmiddel op silliconenbasis

Swiss Navy Silicone

Na meer dan 40 uur onderzoek, gesprekken met een arts, een seksuele voorlichter en de twee grootste seksshops ter wereld, is door gerenommeerde onderzoeksite, Swiss Navy Silicone verkozen als het beste glijmiddel op siliconenbasis.

Swiss Navy Silicone was ook de winnaar van beste glijmiddel op siliconenbasis bij het testpanel, waarbij 7 koppels diverse soorten en merken uitprobeerden.

Swiss Navy Silicone biedt de beste combinatie van gladheid, uithoudingsvermogen én een neutrale geur en smaak. Tijdens de test van het testpanel, werd dit Swiss Navy als één van de meest natuurlijke siliconen gels ervaren. Andere voordelen van Swiss Navy Silicone zijn de discrete verpakking en handige pompflacon.

Pjur Original

op siliconenbasis, voor massage én seks

Pjur Original

Pjur Original is een van de betere glijmiddelen op siliconenbasis en is speciaal gemaakt als massage glijmiddel, maar kan voor meer dan alleen massage gebruikt worden. Deze gel is ook geschikt voor vaginale, orale en anale seks. Doordat Pjur Original ontzettend glad is en op siliconenbasis gemaakt is, geeft een klein beetje crème al een groot effect. Dit glijmiddel gaat goed samen met alle speeltjes en condooms.

Pjur Original dat ook geschikt is voor gevoelige huid, droogt niet uit en plakt niet, waardoor je deze crème maar één keer aan hoeft te brengen en dan langdurig kan genieten. De siliconenmoleculen worden niet door de huid opgenomen, maar vormen een laagje op de oppervlakte van de huid, dat goed ademt. Heb je de voorkeur voor glijmiddel op siliconenbasis en houd je van massage? Dan is dit een van de meest geschikte glijmiddelen voor jou. Het is geheel smaakloos, reukloos en laat geen vlekken na.

Pjur Basic

Pjur Basic Glijmiddel Op Waterbasis

Pjur Basic

Pjur Basic op waterbasis is in tegenstelling tot Durex Play Sensible een dikkere gel. Het voordeel hiervan is dat Pjur Basic super glad is en niet snel opdroogt, voor ultiem genot tijdens de seks. Pjur geeft een natuurlijk gevoel, dat dicht bij het gevoel komt van het vocht dat geproduceerd wordt door het menselijk lichaam.

Back to the basics! Geen agressieve ingrediënten of speciale smaakjes. Gewoon een goed glijmiddel op waterbasis, dat is wat Pjur Basic is.

Eros Classic Silicone Bodyglide

Een van het minst plakkende glijmiddel

Een wat minder bekend maar erg goed glijmiddel op siliconenbasis is Eros Classic Silicone Bodyglide. Dit is een van de minst plakkende glijmiddelen op siliconenbasis. Eros Classics behoudt bovendien exact dezelfde structuur, ongeacht hoelang je seks hebt. Eros classics zorgt voor soepelheid en extreme gladheid, terwijl het geen stimulerende werking heeft. Dit maakt het product natuurlijker, wat veelal als prettiger wordt ervaren.

Ondanks dat Eros Classic Silicone Bodyglide een glijmiddel op siliconenbasis is, kan het vrij eenvoudig van de huid verwijderd worden waardoor het schoonmaken eenvoudig is.

Beste glijmiddel

Glijmiddel lijkt misschien niet zo’n opwindende seksaccessoire, maar kan de seks in dergelijke mate verbeteren, dat je jezelf afvraagt waarom je het nooit eerder hebt gebruikt. Seks zou een genot moeten zijn, waarbij zowel jij en je partner plezier beleven. De waarheid is echter dat seks niet altijd even romantisch is als het lijkt. Het is soms oncomfortabel, ongecoördineerd of zelfs pijnlijk. Glijmiddel kan een grote rol spelen in het verbeteren van de seks, waardoor er meer genot en plezier ontstaat bij jou en je partner. Bij het kiezen van een geschikte gel, is het belangrijk dat je het beste glijmiddel zoekt dat bij jouw huid en voorkeuren past.

Als je een gevoelige huid hebt, of de seks oncomfortabel is, kan glijmiddel de perfecte oplossing zijn. Het kan ook zo zijn dat deze factoren juist veroorzaakt worden door glijmiddel. Het is dus ontzettend belangrijk dat je het juiste en beste glijmiddel kiest. Elk lichaam is namelijk anders. Je zal de juiste soort met de juiste ingrediënten moeten vinden dat bij jouw lichaam en huidtype past. Bezoek sense.info voor meer informatie over seks. Sense geeft goed en betrouwbaar advies en is een website van de GGD in samenwerking met de rijksoverheid.

Waarom je het nodig hebt

Glijmiddel is een essentiële accessoire tijdens seks, zowel bij vaginale droogheid of simpelweg om de seksuele opwinding en het plezier te verhogen.

Vaginale droogheid
Vele redenen kunnen de aanleiding zijn van vaginale droogheid, zoals stress, te weinig slaap of hormonen. Bij te weinig vaginaal vocht is de seks erg oncomfortabel en pijnlijk, ongeacht of je een condoom gebruikt. Veel vrouwen ervaren dat het gebruik van glijmiddel zowel het comfort en het genot aanzienlijk vergroot. Dit geldt voor zowel voor haar als voor haar partner. Dat is voornamelijk de reden dat veel koppels die gebruik maken van goed en kwalitatief glijmiddel, niet meer zonder kunnen.

Verhoog seksuele opwinding
Ook als het versoepelende middel niet noodzakelijk is, ervaren veel mensen dat zij betere seks hebben door het gebruik van glijmiddel. Naast het normale gebruik, kan glijmiddel het accessoire zijn tijdens seks waarmee je nieuwe dingen uitprobeert of gebruikelijke dingen veel plezieriger maakt. Het maakt seks met een condoom bijvoorbeeld comfortabeler, veiliger en laat de seks natuurlijker aanvoelen. Naast dat de seks prettiger en opwindender is door de gel, kan ook de duur van de seks verlengd worden. Glijmiddel is niet apart, het wordt door ontzettend veel koppels gebruikt. De seksaccessoire wordt veel gebruikt door mensen die seks simpelweg fijner vinden aanvoelen bij het gebruik van de gel. Niet eens omdat het noodzakelijk is door bijvoorbeeld vaginale droogheid.

Wat belangrijk is bij goed glijmiddel kopen

Je kunt naar de winkel gaan en een willekeurige fles kopen. Maar als je zomaar iets koopt dat in het schap staat, loop je het risico om een gel te kopen dat te plakkerig is, niet goed op jouw huid reageert of simpelweg niet fijn aanvoelt. Het is belangrijk dat je weet welke soorten glijmiddel je wanneer goed kunt gebruiken en welke soorten goed reageren op jouw huid. Daarnaast bevinden zich in sommige middelen ingrediënten die irritaties kunnen veroorzaken, het is dus ook belangrijk om te weten welke ingrediënten je beter kunt vermijden.

Welk glijmiddel: de verschillende soorten

Wat is het beste glijmiddel? Het is lastig om simpelweg één beste glijmiddel aan te wijzen, er zijn namelijk verschillende soorten gel, die allemaal anders reageren wanneer het in aanraking komt met de huid, een condoom of seksspeeltjes. Daarnaast zijn sommige middelen niet geschikt voor bijvoorbeeld anale seks, terwijl andere soorten juist gemaakt zijn voor anale seks en niet geschikt zijn voor vaginale seks. De verschillende soorten zijn glijmiddel op waterbasis, siliconen, olie en hybride.

Waterbasis

Glijmiddel op waterbasis wordt veelal ervaren als de basisvariant. Deze soort is het meest verkrijgbaar en zijn over het algemeen erg betaalbaar. Waterbasis is goed glijmiddel dat het dichts bij natuurlijk vaginaal vocht in de buurt komt.

Ze gaan goed samen met alle soorten speeltjes en condooms en omdat het op waterbasis is, kan het gemakkelijk worden schoongemaakt met water. Daarom is dit middel niet geschikt voor in de douche, of andere plaatsen met water.

Glijmiddel op waterbasis droogt sneller op dan andere soorten, waardoor het enigszins plakkerig kan worden wanneer het opdroogt. Dit kan je voorkomen door opnieuw glijmiddel aan te brengen als het op gaat drogen, of zelfs een beetje water is meestal al voldoende.

Beste glijmiddel op waterbasis

Bij waterbasis is het belangrijk dat je zoekt naar glijmiddel dat body-safe is, een goede kwaliteit heeft en die petrochemisch-, glycerine- en parabeenvrij zijn.

Bekijk het beste glijmiddel op waterbasis

Voordelen:
• Geschikt in combinatie met de meeste condooms en seksspeeltjes
• Goedkoop
• Laat geen vlekken achter

Nadelen:
• Droogt snel op
• Kan plakkerig zijn
• Kan niet gebruikt worden in de douche

Siliconenbasis

Door de siliconen gaat de gel veel langer mee, waardoor je het slechts 1 keer hoeft te gebruiken tijdens de seks. Daarnaast kan het ook in de douche gebruikt worden.

Glijmiddel op siliconenbasis kan prima gebruikt worden met condooms, maar ben voorzichtig in het gebruik van siliconen gel in combinatie met siliconen seksspeeltjes. Deze kunnen slecht op elkaar reageren, waardoor de vloeistof het speeltje langzaamaan afbreekt.

Dit soort glijmiddel is meestal wat dunner en kan rommeliger zijn, omdat het lastiger is om schoon te maken.

Siliconen zijn meestal veiliger, omdat de siliconen een dun laagje op je huid vormen, waardoor het glijmiddel niet opgenomen wordt door de huid. Daarnaast bevat het meestal maar 4 of zelfs minder ingrediënten.

Deze gel is vaak iets duurder dan die op waterbasis, maar de siliconen variant gaat meestal langer mee, omdat het maar 1 keer aangebracht hoeft te worden.

Siliconen wordt door sommige mensen als minder natuurlijk ervaren, en wordt daardoor soms als minder prettig ervaren.

Beste glijmiddel op siliconenbasis

Bekijk het beste glijmiddel op siliconenbasis

Voordelen:
• Geschikt in combinatie met de meeste condooms
• Droogt niet op
• Gebruik in water is mogelijk

Nadelen:
• Duurder
• Moeilijker om schoon te maken en van je af te wassen
• Niet geschikt met siliconen speeltjes

Oliebasis

Deze variant wordt weinig gebruikt en is eigenlijk met name geschikt voor de masturbatie van de man, omdat dit seksaccessoire minder fijn is bij penetratie en het niet gebruikt kan worden met condooms. Olie kan de condoom namelijk afbreken, waardoor de seks onveilig wordt.

Een voordeel van olie is dat het ontzettend glad is. Het vormt daarnaast een laagje op de huid dat niet goed ademt, wat een nadeel is van olie. Hierdoor gaan de poriën namelijk dichtzitten.

De enige uitzondering hierop zijn natuurlijke oliën, zoals kokosnoot olie, dat tevens veel gebruikt wordt voor vaginale masturbatie.

Voordelen:
• Erg glad
• Geschikt voor masturberen

Nadelen:
• Niet geschikt voor seks
• Moeilijk om schoon te maken en van je af te wassen
• Niet geschikt voor gebruik in combinatie met een condoom

Hybride

Hybride glijmiddel bestaat uit twee verschillende componenten, namelijk water en siliconen. Hierdoor is het een mix van glijmiddel op waterbasis en op siliconenbasis.

De hybride soort is ontstaan om de voordelen van beide soorten in één glijmiddel te krijgen. Gladder, langduriger en makkelijker om schoon te maken. Daarnaast wordt dit glijmiddel aangeprezen omdat dit middel niet vlekt, ondanks dat het siliconen bevat.

Hybride’s zijn wel op de markt, maar zijn niet de populairste keuze en worden slechts beperkt aangeboden in het assortiment. Bovendien is deze variant doorgaans fors duurder.

Voordelen:
• Gaat langer mee
• Dikker dan siliconenbasis
• Geschikt voor gebruik met condoom

Nadelen:
• Voelt niet veel anders dan gewoon glijmiddel
• Niet erg geschikt voor massage

Ingrediënten

Bij het onderscheiden van een goed glijmiddel ten opzichte van een minder goede variant, spelen de ingrediënten van het glijmiddel een erg belangrijke rol. Op elke flacon staat een lijst van ingrediënten. Afhankelijk van het soort glijmiddel, zul je water, siliconen of olie op de lijst zien. Daarnaast staan er nog een aantal andere ingrediënten op die gebruikt worden om de juiste textuur te krijgen en om de houdbaarheid te verlengen.

Meestal zijn deze ingrediënten geen probleem en hoef je je hierover geen zorgen te maken, maar sommige ingrediënten staan erom bekend dat ze irritatie opleveren of zelfs infecties veroorzaken. Om dit te voorkomen, kun je het beste goed opletten met de volgende ingrediënten, of sommige zelfs beter vermijden:

 • Glycerine. Dit is een soort suikerproduct en kan een schimmelinfectie en urinewegeninfectie veroorzaken. Vermijd glijmiddelen die glycerine bevatten als je gevoelig bent voor schimmelinfecties.
 • L-arginine is een ingrediënt dat opwinding veroorzaakt. In principe is er niets mis met dit ingrediënt, behalve als je herpes hebt. L-arginine stimuleert de herpes en dat is alles behalve wat je wil wanneer je herpes hebt.
 • Parabenen zijn ingrediënten die de gel langer houdbaar maken, voorbeelden van dit soort ingrediënten zijn methylparabeen en propylparabeen. Deze middelen worden niet alleen in sommige glijmiddelen gebruikt, maar ook veel in cosmetica. Onderzoek wijst uit dat parabenen worden geabsorbeerd door het lichaam en vervolgens de stofwisseling omzet.
 • Menthol. Dit wordt gebruikt voor een verkoelende werking en creeërt een lichte tinteling. Door veel mensen wordt echter ervaren dat menthol de huid droog doet aanvoelen en schraal maakt.
 • Polyquaternium-15 is een veel gebruikt cosmetisch ingrediënt, maar brengt schade aan het rectale slijmvlies aan. Daarnaast vermeerdert het HIV, indien aanwezig in het lichaam.
 • Nonoxynol-9 wordt veel gebruikt in zaaddodend glijmiddel. De chemische reactie van nonoxynol-9 kan schaafwonden in de vagina veroorzaken en kan het beschermende slijmvlies in de anus breken. Door zowel schaafwonden als een gebroken rectaal slijmvlies, wordt de kans op aids, soa’s en huidirritaties verhoogt.
 • Aardolie. Deze olie vormt een dichte laag op de huid, waardoor poriën dicht gaan zitten.

Belangrijk bij gebruik

 • Als je een condoom gebruikt in combinatie met glijmiddel op waterbasis of op siliconenbasis, gebruik dan altijd een latex. Gebruik echter nooit latex condooms in combinatie met olie (zoals babyolie, kokosnootolie, etc.). Doe je dit wel, dan loop je het risico dat de condoom kapot gaat.
 • Glijmiddel helpt niet alleen de penetratie te vergemakkelijken en het genot te verbeteren, maar maakt seks met condooms ook een stuk veiliger. Het vermindert namelijk de wrijving, waardoor de condoom beter intact blijft.
 • Gebruik altijd glijmiddel bij dunne condooms.
 • Opwindende soorten kunnen de ervaring verbeteren doordat het warm wordt en fijne tintelingen laat voelen.
 • Desensibilisatie glijmiddelen (die maken het minder gevoelig) kan erbij helpen om de man langer te laten duren met klaarkomen. Dit soort is ideaal als jij of je partner last heeft van vroegtijdige zaadlozing en de seks langer wil laten duren.

Glijmiddel met speciale eigenschappen

Er zijn verschillende soorten glijmiddel die voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden. Daarom kan er ook geen antwoord gegeven worden op de vraag: wat is het beste glijmiddel? Er zijn bijvoorbeeld speciale soorten voor anale seks, soorten die verwarmend werken, middelen die de opwinding verhogen, speciale soorten of merken voor orale seks en zo kunnen we nog wel even door gaan. Vind hieronder het beste glijmiddel per eigenschap of doeleind.

Auteur

Hi, mijn naam is Nicolette! Ik ben toy tester en hou van een beetje pittigheid in de slaapkamer. Mijn doel met Veilig Genieten is om jouw seksleven ook lekker pittig te maken... maar we houden het veilig ;)